Kültür Dairesi’nin ve bölge kütüphanelerinin bilinirliliği artırmak...
Bu bağlamda bölge kütüphanelerini birer kültür ve sanat mekânı haline getirme çalışmalarına başlandı. Kütüphanelerde çeşitli alanlardan sanatçı ve çeşitli meslekten kişileri misafir edilerek bölge halkının ve çocuklarımızın kültürel ve sanatsal bilgi ve bilincinin artırılmasına çalışıldı.
Kurum ve kuruluşlarla iş birliği olanakları yaratmak ve bunları genişletmek...
Bu amaçla Bayrak Radyo Televizyon Kurumu, Devlet Basımevi, Türk Ajansı Kıbrıs gibi kurum ve kuruluşlarla iş birliklerine gidilerek Daire’nin ihtiyaç duyduğu basım, yayın alanlarında yenilikçi atılımlar gerçekleştirdi. Özellikle Bayrak Radyosu ile yapılan iş birliğiyle sanatçı ve yazarlar tanıtılarak, eserleri ve çalışmaları hakkında bilgiler verilmektedir. Yine bu iş birliği çerçevesinde çocuklar için de programlar geliştirildi. Kültür Dairesi himayelerinde özel sanat galerileriyle sergiler açıldı. Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve Devlet Tiyatroları Müdürlüğü ile çeşitli projeler geliştirildi.
- Kurumsal iş birliklerine özel ve üniversite galerilerini de katarak ulusal bir sanat ortamı yaratmak, bu konuda yol açıcı ve sorun çözücü önerilerde bulunmak ve öncülük etmek.
- Yine bu bağlamda kitabevlerini ve yayımcıları bir araya getirmek ve yayıncılarımızın uluslararası yayıncılarla iletişimine katkıda bulunmak destek vermek.
- Kitaplarımızı yurt dışında yayımlatmanın yollarını bulmak.
Vefa kültürünü geliştirmek...
Bu amaçla topluma faydalı olmuş sanatçı ve yazarlar ödüllendirilerek, toplum nezdinde bilinirlikleri artırılarak ve devlet katında onore edildiler. Bu ödüllendirmeleri çeşitli alanlarda genişletmek ve bir sisteme kavuşturmak gayelerimizdendir.
Daire ve kütüphanelerin ihtiyaç duyduğu mevzuat altyapısını yenilemek, kütüphanelerin mekân ve uluslararası standartlara göre çağın gereklerini karşılayabilmek...
- Personel, teknik ekipman, eğitim ve yenileme (Özellikle kütüphanelerin hizmetlerini geliştirici plan ve programlar)
- Atatürk Kültür Merkezi’nin bugüne kadar biriken sorunlarını çözüme kavuşturma
- Kadroların desteklenmesi (Özellikle ilgili bölüm mezunu, uzman kütüphanecilerin istihdamı)
- Düşün ve Sanat Ürünleri Derleme Yasasının işlevselleştirilmesi
- Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) ile ilgili çalışmalar
- Telif Hakları ile ilgili çalışmalar
- Kültür Dairesi Yasası’nın çağın gereklerine göre yenilenmesi.
Sanat ve kitabı ülkenin her alanına yayma ve ulaştırma; sanat ve kitaba erişme imkanları az olan bölgelere sergi ve etkinlikleri taşıyarak ülkenin her bölgesini kültür ve sanatın başkenti yapmak...
- Kitap dağıtım ağı oluşturmak ve bu yöndeki özel girişimleri desteklemek.
- Yine bu bağlamda çeşitli yerlerde sanat merkezleri, sanat ve kültür evleri açmak.
- Kütüphanesi olmayan bir ilçemiz Lefke’dir. Oraya kütüphane açmanın yollarını bulmak.
Sanatın ve sanatçının desteklenmesi...
- Çeviri kitaplar, antolojiler, araştırma kitapların desteklenmesi, sergiler, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda davetler yaparak eser ve sergi hazırlanmasını sağlamak.
- Milli Kütüphane’nin hazırlamakla yükümlü olduğu istatistik ve yayınların düzenli olarak yayımlanması (Bibliyografyalar, yayın katalogları)
Yurtdışı tanıtım çalışmaları...
- Kültür Dairesi bünyesinde bulunan çeşitli koleksiyonların özellikle Türkiye ve Avrupa ülkelerine götürülerek ülke sanatının ve kültürünün yurt dışında tanınırlığına katkı koymak.
- Önemli sanatçılarımızın kişisel ve karma sergilerini de bu bağlamda yurt dışına taşımak.
- Yurt dışından iyi koleksiyon ve sergileri ülkemize getirmek ve sanatseverlerle buluşturmak.