Text/HTML

KÜLTÜR DAİRESİ

Kültürü, “Bir toplumu ya da toplumsal bir grubu tanımlayan belirgin maddi, manevi, zihinsel ve duygusal özelliklerin bileşiminden oluşan bir bütün” olarak tanımlayabiliriz. Bu tanımlama içerisine, gelenekler, inançlar, halk dansları, yemeklerimiz, mimari özellikler, geleneksel ve çağdaş müziğimiz, geleneksel ve çağdaş edebiyatımız, plastik sanatlar, görsel sanatlar, sahne sanatları gibi çok çeşitli konular girmektedir.

Kültür Dairesi, tüm bu kültürel değerlerin araştırılması, geliştirilmesi, yaygınlaşması ve bu alanlarda eserler üretilmesi, eserler icra edilmesi, sergiler, sunumlar, çalıştaylar yapılması gibi aynı derecede geniş bir icraat alanına sahiptir.

Kültür Dairesi, tüm bu çalışmaları gerçekleştirirken, kendi personel ve kaynakları yanında, ilgili alanlardaki paydaşlarla da iş ve güç birliği yapmaktadır.

Daire’nin kültür icraatlarını yapma ve yönetme bağlamında kendi bünyesinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi ve İsmet Vehit Güney Sanat Merkezi’nden yararlanma yanında özel ve kamu/özel salon, atölye vb. alanları da kullanmaktadır. Yine Daire, birer sanat merkezi gibi kullandığı, ilçelere ve bölgelere dağılmış dokuz adet kütüphaneye sahiptir. Daire bu salon ve imkanları kendi ajandası yanında toplum kültürünü artırıcı etkinliklerde de kullandırmakta, böylece ülkemizin kültür dağarcığının gelişmesine katkı koymaktadır.

Daire, yine kültür ve sanat derneklerini ve kişileri de maddi ve manevi olarak destekleyerek bu alanda öncü bir rol oynamaktadır.

Sanatın kültür içinde kapsadığı alan azımsanmayacak derecededir. Ülkemiz sanat dünyası tam profesyonelleşmediğinden (ekonomik anlamda) devlet destek ve motivasyonuna daha çok ihtiyaç duymaktadır. Bu bağlamda “Güzel Sanatlarla İlgili Derneklere Yardım Tüzüğü” kapsamında halkbilim yanında sanatsal projelere de finansman sağlanmakta olup, başarılı bireysel sanatçılar ise Daire’nin kendi bütçesinden desteklenmektedir.

Yurt içi etkinlik ve çalışmaların yapılması/desteklenmesi yanında, KKTC’nin tanıtılması bağlamında yurt dışındaki etkinliklere de ayrı önem verilmektedir. Yurt dışında gerçekleştirilen uluslararası resim, fotoğraf, halk dansları vb. etkinliklere gerek ülke temsiliyeti şeklinde gerekse kişisel/kurumsal temsiliyet şeklinde desteklendirme yapılmaktadır.

Daire, sanat merkezleri yanında kütüphanelerin bina, mefruşat ve organizasyonlarıyla da ilgilenmekte. Yazarlarımızın yayınladığı kitaplardan satın alarak kütüphanelerimizde okuyucuya sunulması sağlanmaktadır. Yine kütüphanelerimizde ülkemizde yayınlanan gazeteler de okuyucuyla buluşması sağlanmaktadır.

Daire, icra alanına giren görevleri yerine getirirken kendi uzman/sanatçı personeli yanında oluşturduğu bağımsız kurulların görüş ve önerilerini/kararlarını da almakta/uygulamaktadır. Bunlardan bazıları: Kültür Sanat Danışma Kurulu, Güzel Sanatlarla İlgili Derneklere Yardım Kurulu, Güzel Sanatlarda Olağanüstü Yetenekli Çocukların Saptanması Kurulu, Mevzuat Kurulu, Fotoğraf Sanatı Kurulu, Kütüphaneler Kurulu…